Ubrzane mobilne stranice (AMP – accelerated mobile pages) je open source inicijativa koju je Google predstavio u listopadu 2015. godine. Ukratko, radi se o prilično jednostavnom načinu optimizacije mobilnih web stranica na način da se one učitavaju gotovo trenutno. To izuzetno brzo učitavanje omogućeno je:

  • ograničavanjem korištenja JavaScript-a,
  • spremanjem sadržaja u predmemoriju zbog čega Google stranicu ne mora dohvaćati sa njenog poslužitelja.

Kako bi nagovorio vlasnike web stranica na korištenje ove tehnologije, Google je odlučio dodatno poboljšati status takvih stranica u rezultatima pretraživanja. Prilikom korištenja Google tražilice na mobitelu, možete primijetiti oznaku Ikona ubrzane mobilne stranice koja označava ubrzane mobilne stranice.

Ubrzane ili responzivne stranice?

Ubrzane mobilne stranice nisu isto što i responzivne stranice. Responzivna stranica će prilagoditi sav sadržaj veličini ekrana na kojem se prikazuje. S druge strane, ubrzane mobilne stranice sastoje se od jedinstvenog koda koji ne sadrži nepotrebne elemente koji samo povećavaju vrijeme učitavanja. Ovakve stranice najčešće sadrže samo ono najvažnije – glavnu sliku i tekst.

Prikaz u rezultatima pretraživanja

Kao što sam spomenuo, Google ubrzane mobilne stranice u rezultatima pretraživanja označava malom oznakom Ikona ubrzane mobilne stranice. Ako otvorite stranicu s tom oznakom na mobitelu i pogledate njenu adresu, vidjet ćete da se sadržaj ne dohvaća sa vašeg poslužitelja nego sa Google-ovog. Naravno, ako posjetitelj želi posjetit vašu stranicu, dovoljno je da klikne na logo.

Kako koristiti AMP stranice u WordPress-u?

Ako želite dodati podršku za ubrzane mobilne stranice svom webu koji je napravljen u WordPressu, ne morate znati ništa o programiranju. Dovoljno je instalirati dodatke AMPGlue for Yoast SEO & AMP. Za korištenje dodatka Glue for Yoast SEO & AMP uvjet je da imate instaliran dodatak Yoast SEO koji omogućuje bolju optimizaciju za tražilice.

Nakon što instalirate dva spomenuta dodatka, u WordPress sučelju pojavit će se opcija SEO – AMP gdje možete podesiti razne opcije poput:

  • Post types – odabir vrsta objava za koje želite koristiti ubrzane mobilne stranice (blog objave, stranice, medijski zapisi i slično),
  • Design – dizajn ubrzanih mobilnih stranica,
  • Analytics – ovdje možete upisati Google Analytics kôd kojim ćete pratiti posjećenost AMP stranica.

Trebaju li vam ubrzane mobilne stranice?

Svaki vlasnik web stranice sam odlučuje koju tehnologiju će koristiti na svom webu, a koju neće. Moj savjet je da svakako ugradite podršku za AMP stranice jer ih je Google sa posljednjim ažuriranjem algoritma počeo favorizirati. Osim toga, svaki posjetitelj će cijeniti gotovo trenutno otvaranje stranice čak i na sporijoj 2G mreži.

Prikaz oglasa

Na AMP stranicama dozvoljeno je prikazivanje oglasa, ali treba poštivati neka pravila. Više informacija o tome možete provjeriti na službenoj web stranici AMP projekta.

Kolika je stvarna prednost AMP stranica?

Prema mjerenju koje sam napravio na svojem blogu, normalna stranica se učitala za 1,60 sekundi (uz 713 KB prenesenih podataka) dok se njena AMP verzija učitala za 1,17 sekundi (uz 262 KB prenesenih podataka). Ovo ubrzanje se nekima možda neće činiti kao veliko (samo 0,43 sekunde) ali kad se gleda u postotku, to je preko 30% brže. Uz to, jako puno se uštedi i na mobilnim podacima jer se za učitavanje AMP stranice više nego dvostruko smanji količina prenesenih podataka.

Kako da provjerim svoje AMP stranice?

Na stranici o SEO optimizaciji bloga sam između ostaloga opisao kako koristiti Google Search Console. Ako do sad niste, svakako počnite koristiti taj servis jer daje vrlo dobre informacije vlasniku svake web stranice. Između ostaloga, u izborniku postoji opcija Izgled pretraživanja pa onda Ubrzane mobilne stranice. Tu možete vidjeti koliko je ubrzanih mobilnih stranica Google pronašao te imaju li grešaka.

Google-u treba prilično dugo da otkrije da koristite AMP stranice pa ne brinite ako vidite da niti nakon tjedan dana nije otkrio vaše ubrzane mobilne stranice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori