Kad čovjek ima ideju za blog, pokretanje bloga i osnovna SEO optimizacija nije veliki problem. Međutim, vrlo bitna stvar koju bi trebali napraviti nakon pokretanja bloga je ubrzati učitavanje web stranice jer WordPress sam po sebi zna biti prilično spor. To ne samo da je loše za posjetitelje koji često dolaze na stranicu već se može odraziti i na slabiju prodaju ako uz blog imate i web trgovinu. Pitate se kako ubrzati učitavanje stranice? Ovdje ću vam to objasniti u nekoliko koraka.

Zašto je potrebni ubrzati učitavanje web stranice?

Kad posjetitelj prvi put dođe na vašu web stranicu, imate samo nekoliko sekundi da zaokupite njegovu pažnju i uvjerite ga da bi trebao ostati. Ako učitavanje vaše web stranice traje predugo, većina posjetitelja će otići bez da su imali uopće šansu da im se web svidi.

Osim toga, jedan od faktora kojim Google ocjenjuje kvalitetu stranice je i njena brzina učitavanja. Prema tome, brzina učitavanja stranice utječe i na SEO optimizaciju stranice.

Kako ubrzati WordPress?

Kako ubrzati WordPress?Koraci kroz koje ovdje prolazim nisu poredani po prioritetu. To su jednostavno stvari koje sam naučio sam pokušavajući ubrzati svoju web stranicu koja također koristi WordPress. Ako nemate vremena, ne morate napraviti sve što ovdje piše. Samo par koraka bit će dovoljno da se ubrza učitavanje stranice.

1. Odabir dobrog web hosting-a

Kad započinjete blog, vjerojatno ćete pomisliti kako je najjeftiniji web hosting dovoljno dobro rješenje jer ionako nećete imati puno posjetitelja. To nije naročito dobra ideja jer u najjeftinijim hosting paketima dobit ćete poslužitelj na kojem se nalazi mnoštvo drugih stranica. U tom slučaju imati ćete probleme s pristupom stranici kad neka druga stranica bude imala puno posjeta. Osim toga, u jeftinom paketu dobit ćete poslužitelj koji možda neće biti u Hrvatskoj pa će i to dodatno usporiti učitavanje stranice.

Moj prijedlog je web hosting tvrtke Info-kon gdje ćete dobiti poslužitelj koji se nalazi u Hrvatskoj. Osim toga, postoji nekoliko paketa s cijenama od 25 kuna mjesečno na više, ovisno o vašim potrebama. Naravno, uvijek možete uzeti slabiji paket i naknadno se prebaciti na jači ukoliko se pokaže potreba.

2. Koristite provjereni template

Kao što znate, svaka WordPress instalacija dolazi sa zadanim predloškom Twenty Seventeen koji se prilično brzo učitava. Razlog je što u tom predlošku nema nepotrebnih dodataka i mogućnosti koje vlasnik web stranice nikad neće koristiti. Svaki instalirani dodatak i razne mogućnosti dodatno usporavaju učitavanje vašeg bloga. Naravno, to ne znači da ih ne treba koristiti ali prije svake instalacije bi trebalo razmisliti je li vam to uopće potrebno.

Na svojoj web stranici koristim temu kupljenu na EnvatoMarket. Na toj stranici postoji velik broj raznih predložaka i siguran sam da svatko može pronaći nešto za sebe. Istina, većina tih predložaka dolazi s ugrađenim dodacima ali one koje ne koristite možete bez problema obrisati.

3. Caching dodatak

Instalacija nekog od caching dodataka je obavezna za svakog vlasnika WordPress stranice jer drastično smanjuje vrijeme učitavanja. Ja koristim dodatak Autoptimize koji je vrlo jednostavan za korištenje – instalirate ga i aktivirate te nakon toga zaboravite na njega, a vrijeme učitavanja stranice će se drastično smanjiti.

4. Optimizacija slika

Slike znaju biti ogroman problem, naročito za neiskusne vlasnike web stranica. Većina misli da je dovoljno prebaciti sliku s fotoaparata na računalo i poslati ju na server. Međutim, uobičajena slika sa fotoaparata ima preko 2 MB! Zamislite koliko bi učitavanje web stranice trajalo ako bi imali nekoliko takvih slika.

Zbog toga postoje razni alati na Internetu pomoću kojih možete smanjiti veličinu slike bez ili sa vrlo malo gubitka kvalitete što će prilično ubrzati učitavanje web stranice. Naravno, za to isto tako postoji dodatak kojeg možete instalirati, a zove se WP-SmushIt.

5. Optimizacija početne stranice za brže učitavanje

U većini slučajeva početna stranica je prvo što će posjetitelj vidjeti kad otvori vaš web. Uz to, obično je i stranica na kojoj ima najviše različitog sadržaja što može uzrokovati sporije učitavanje. Ovdje je nekoliko savjeta kako ćete ubrzati učitavanje web stranice:

  • prikazujte samo dijelove objava umjesto cijelog teksta,
  • smanjite broj objava koje se nalaze na početnoj stranici (pet do sedam najnovijih objava je sasvim dovoljno),
  • maknite bespotrebne dodatke za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama (ali ih prikažite na stranicama objave),
  • maknite dodatke koje ne koristite,
  • minimalizam je važan za početnu stranicu jer posjetitelj će na stranicu doći zbog sadržaja, a ne zbog 200 widgeta na stranici.

Općenito, čistom početnom stranicom nećete dobiti samo brže učitavanje nego će i sama stranica bolje izgledati.

6. Dodajte oznaku isteka na statičan sadržaj

Oznakom isteka (Expires header) određujete nakon koliko vremena će preglednik zatražiti ponovno preuzimanje određenog sadržaja. Ovo je naročito korisno za slike koje se skoro nikad ne mijenjaju. Ovaj savjet je naročito koristan za posjetitelje-povratnike jer njihov preglednik neće svaki put preuzimati slike ponovo nego će ih prikazati iz svoje memorije. Oznaka isteka govori pregledniku nakon kojeg vremena treba ponovo učitati sadržaj.

Da bi postavili oznaku isteka za slike, kopirajte ovaj sadržaj u datoteku .htaccess koja se nalazi u početnom direktoriju vaše WordPress instalacije:

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif A2592000
ExpiresByType image/png A2592000
ExpiresByType image/jpg A2592000
ExpiresByType image/jpeg A2592000

Ovom postavkom odredit ćete da preglednik ponovo dohvati sliku tek nakon 2.592.000 sekundi (30 dana) što će značajno smanjiti vrijeme učitavanja, ali i smanjiti potrošnju prometa.

7. Dodajte slikama opciju LazyLoad

LazyLoad je proces kojim se automatski učitavaju samo slike above the fold (slike koje se odmah prikazuju u pregledniku, bez da korisnik “spusti” stranicu niže). Tek kad korisnik spusti prikaz niže (skrola), slike se počnu učitavati. Ovime nećete samo ubrzati učitavanje web stranice nego i smanjiti potrošnju prometa jer se slike koje se nalaze niže na stranici neće učitati ako posjetitelj ne spusti stranicu.

Ovu funkcionalnost jednostavno ćete dodati dodatkom Rocket Lazy Load kojeg i ja koristim na svojoj stranici.

Zaključak

Ovdje sam pokušao objasniti neke od najjednostavnijih načina kako ćete ubrzati učitavanje web stranice. Naravno da postoji mnogo drugih načina koji su malo složeniji od obične instalacije WordPress dodatka. Ovih sedam načina će većini ljudi biti sasvim dovoljni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori