Alati za izradu web stranica u posljednjih su nekoliko godina postali vrlo popularni. Osim što omogućuju svakome da napravi Internet stranicu, to najčešće omogućuju za vrlo malo novaca, a nekad čak i besplatno. Međutim, jeste li čuli za onu izreku “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”? Ovdje je riječ upravo o tome. Kad nakon određenog vremena shvatite da se vaša web stranica ne pojavljuje u rezultatima pretraživanja, shvatit ćete da ste pogriješili što niste platili stručnjaku da vam napravi web stranicu.

Izrada web stranice je kao gradnja kuće. Kao što u gradnju kuće sigurno kuću ne bi sami (osim ako ste po struci građevinar), tako i izradu web stranice treba prepustiti stručnoj osobi. Ako web stranicu napravite pomoću alata za izradu web stranica, to je kao da sami napravite kuću. Takva kuća će možda poslužiti svrsi (da vas zaštiti od vremenskih neprilika) ali imati će puno nedostataka. Na kraju vas čak može koštati više nego da ste gradnju prepustili stručnoj osobi.

Korisničko iskustvo

Korisničko iskustvoNajveći razlog zašto ne bi trebali koristiti alate za izradu web stranica je dizajn. Svi ti alati imaju predloške koji se mogu koristiti, ali te predloške osim vas koriste i mnogi drugi. Tako ćete na kraju imati web stranicu koja izgleda poput mnogih drugih jer koristi isti predložak.

Profesionalni web dizajner ponudit će vam jedinstveni dizajn koji će privući veći broj posjetitelja. Osim toga, svaki web ima neki svoj cilj. Nekima je to prodaja proizvoda, drugima registracija novog korisnika i tako dalje. Ali ono što sve profesionalno napravljene web stranice imaju zajedničko jest da dizajnom posjetitelja vode prema cilju. Na primjer, ako je cilj stranice registracija novog korisnika, tada će dizajn cijele stranice biti prilagođen upravo tome. Neće biti nepotrebnih elemenata koji odvlače pažnju.

Brzina i sigurnost

Jedna od najvažnijih karakteristika Internet stranice je brzina i sigurnost. Web stranica koja se učitava brzo imati će više posjetitelja i bit će bolje optimizirana za tražilice. Web stranice napravljene pomoću alata za izradu web stranica u pravilu su smještene na poslužiteljima s tisućama stranica drugih korisnika. To može uvelike smanjiti brzinu učitavanja vaše stranice što će rezultirati gubitkom posjetitelja i lošim korisničkim iskustvom.

Osim toga, velik broj stranica na istom poslužitelju je i sigurnosni rizik. Ako netko hakira stranicu koja se nalazi na vašem poslužitelju, može ugroziti i vašu web stranicu.

Zbog toga je najbolji savjet zakupiti svoj hosting i imati sigurnu stranicu koja se učitava brzo. Istina, cijena ovakvog hostinga je nešto veća ali sav ekstra trošak vratit ćete povećanjem broja zadovoljnih posjetitelja. Čak i ako ne želite odmah izdvojiti više novaca za vlastiti poslužitelj, profesionalan web hosting nudi mogućnost seljenja web stranice na drugi hosting. Korištenjem alata za izradu web stranica nemate tu mogućnost.

Nedostatak optimizacije za tražilice (SEO)

Optimizacija za tražiliceOvo je najveći problem web stranica napravljenim “uradi sam” metodom. Optimizacija za tražilice (SEO – Search Engine Optimization) je proces prilagodbe web stranice kako bi ona bila bolje rangirana u rezultatima pretraživanja. Time stranica dobiva više posjetitelja i općenito postaje popularnija.

Stranice napravljene pomoću alata za izradu web stranica općenito imaju vrlo lošu SEO optimizaciju jer korisnik nema potpunu kontrolu nad stranicom. Da bi stranica bila dobro optimizirana za tražilice njen vlasnik mora imati potpunu kontrolu, što uključuje i pristup kôdu. “Uradi sam” stranice izrađuju se metodom WYSIWYG (What You See Is What You Get) zbog čega se kôd automatski generira. To dovodi do viška HTML kôda što tražilice ne vole pa će sniziti rang vaše stranice. Ako želite podići broj posjeta (a vjerujem da želite), onda ipak trebate uzeti profesionalca za izradu weba.

Ograničen broj stranica

Kao što sam na početku napisao, alati za izradu web stranica znaju biti vrlo jeftini, a nekad i besplatni. Ali u tom slučaju imaju mnogo ograničenja, među kojima je i broj stranica. Jedan od najpopularnijih alata, Wix, u najjeftinijem paketu nudi samo jednu stranicu što je vrlo loše. Web nikada ne bi smio imati samo jednu stranicu.

Osim što je loše za izgled weba, ograničenje u broju stranica katastrofalno je loše u pogledu SEO optimizacije. Google i ostale tražilice obožavaju sadržaj. Neovisno o tome radi li se o tekstu, slikama ili videu, što više kvalitetnog sadržaja imate na webu, više posjetitelja će doći putem tražilica.

Flash

Alati za izradu web stranica najčešće koriste flash tehnologiju prilikom generiranja sadržaja. Osim što je flash praktički mrtav kad se govori o izradi web stranica, ta tehnologija je vrlo loša što se tiče optimizacije za tražilice. Razlog je što flash daje sadržaj kojeg Google i ostale tražilice vrlo teško ili nikako ne mogu indeksirati. Uz to, još se i vrlo sporo učitava te ga se treba koristiti samo za animacije i igre.

Stranice napravljene pomoću flash tehnologije uvijek će biti manje kvalitetne od sličnih stranica koje nisu napravljene u flashu.

Oglasi na stranici

Gotovo svi alati za izradu web stranica će prikazivati svoje reklame na vašem webu. Ako ništa drugo, negdje će smjestiti oznaku alata kojim je stranica napravljena. Zbog takvih reklama posjetitelj će imati dojam jeftinog weba, a time će njegovo povjerenje u vaš brend biti poljuljano. Ako vam je povjerenje posjetitelja važno (a trebalo bi biti), tada ćete izradu weba povjeriti stručnjaku.

Podnožje stranice napravljene alatom za izradu web stranica.

Mislite li da će vam posjetitelj vjerovati kad naiđe na reklamu poput ove i shvati da ste web stranicu napravili besplatno ili za vrlo malo novaca? Biste li vi vjerovali takvoj web stranici?

Alati za izradu web stranica ne daju jedinstven web

Jedinstveni web dizajnNajpopularniji alati za izradu web stranica poput Wix-a imaju vrlo mnogo korisnika (nekoliko desetaka milijuna), a tek nekoliko stotina predložaka. To možda zvuči mnogo, ali kad izračunate koliko je to korisnika koji koriste isti predložak, shvatit ćete da je nemoguće napraviti jedinstvenu web stranicu. Istina, vaša stranica će možda izgledati dobro ali bit će ista kao i velik broj drugih stranica, a to ne želite.

Ako se želite istaknuti među konkurencijom, morate imati jedinstven izgled web stranice čime će do izražaja doći i jedinstvenost vašeg brenda.

Osim toga, stranica koja nije jedinstvena biti će lošije rangirana na tražilicama. Kad tražilica indeksira vašu web stranicu, primijetit će da je slična ostalim web stranicama zbog čega će joj smanjiti rang. Ključna stvar u dobivanju posjetitelja preko tražilica je jedinstveni web i atraktivan sadržaj.

Neoptimizirani web

Uspješna web stranica se stalno optimizira. Vlasnik svakog weba mora stalno tražiti načine kako će povećati broj posjetitelja koristeći razna testiranja (npr. A/B testiranje). Kad napravite Internet stranicu pomoću alata za izradu web stranica, nemate mogućnost korištenja takvih testiranja. Rezultat je statičan web koji ne raste niti se razvija, što ga može uništiti.

Bez mogućnosti migracije

Recimo da napravite web stranicu pomoću nekog od alata za izradu web stranica i na kraju niste zadovoljni uslugom te želite otići. Na žalost, gotovo je nemoguće migrirati web negdje drugdje. Jedino što vam preostaje je ručno prebacivanje sadržaja što može biti veoma naporan posao. Prema tome, dobro razmislite prije nego krenete u izradu weba pomoću tih alata jer kasnije će ga biti gotovo nemoguće premjestiti.

Zaključak je…

Iako alati za izradu web stranice neiskusnom korisniku mogu izgledati kao vrlo dobra prilika kako imati dobar web, a ne potrošiti mnogo novaca, vidite da to nije baš tako. Koliko god takav web izgledao lijepo, vjerojatno uopće neće imati posjetitelja. Čak i ako posjetitelji dođu, sigurno neće ostati. Posjetitelji (naročito oni koji kupuju nešto) postaju sve oprezniji i pametniji. Ako dođu na stranicu za koju iz aviona vide da je vlasnik štedio, neće dugo ostati.

Uostalom, gdje bi vi radije kupovali? Na profesionalno napravljenom webu ili na onom za kojeg se vidi da je automatski generiran?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori