Pisanje bloga nije teško, naročito ako pišete o temama koje volite. Ako uz to još možete i zaraditi, zašto ne pokušati? Ne morate biti poznata osoba, pa čak niti imati jako velik broj posjetitelja. Istina, količina zarade ovisi o ova dva faktora ali oni više nisu uvjet. Ako smatrate da možete pisati kvalitetan sadržaj, moći ćete zaraditi.

Prije nego počnete pisati blog, potrebno je pronaći tvrtku za izradu web stranica. Osim toga trebati će vam i usluga web hostinga (smještaj vašeg bloga na nekom poslužitelju). Neke tvrtke nude pakete usluga pa će vam uz izradu web stranice besplatno ponuditi i web hosting. Možda vam sve to zvuči preskupo za početak, ali vjerujte nije. Ako se potrudite pisati kvalitetan sadržaj kojeg će ljudi čitati, vrlo brzo ćete ostvariti povrat uloženih sredstava.

OglasiOglasi

Jedan od najpoznatijih načina zarade je postavljanje oglasa na web stranicu. U ovom trenutku postoji jako puno oglašivačkih programa za korištenje na web stranici. Možda najpoznatiji među njima je Google AdSense, ali postoje manje poznati programi kao što je Xclaim.

Ono što svi ovi programi imaju zajedničko je da vam je potreban veliki broj posjetitelja da bi zaradili značajniji novac. Neki oglašivački programi čak ne možete niti koristiti dok dnevni broj posjetitelja vašeg bloga ne dosegne određenu brojku.

Udruženi (affiliate) programi

Udruženi (affiliate) marketing s nekom tvrtkom znači da će vam tvrtka platiti određenu proviziju za pomoć u prodaji njihovih proizvoda ili usluga. Ti programi rade tako da posjetitelji na vašem blogu kliknu na reklamu koja ih odvede na stranicu tvrtke. Ako na kraju posjetitelj učini što je dogovoreno s tvrtkom, vi dobijete proviziju. Ono što posjetitelj treba učiniti da bi vi dobili proviziju razlikuje se od tvrtke do tvrtke. Neke tvrtke plaćaju sami klik na oglas, dok neke plaćaju tek ako kupnje.

Sponzorstvo tvrtke

Sponzorski blogovi sve više dobivaju na popularnosti kako tvrtke shvaćaju popularnost blogova i marketinški potencijal blogera. Postoji nekoliko oblika ovakvih sponzorstava. Na primjer, reklamni blogovi koji izravno reklamiraju neki proizvod ili dodavanje imena i logotipa tvrtke koju sponzorirate nazivu vašeg bloga (sponzorirala Neka tvrtka d.d.). Najveći problem kod ovakve zarade je da vaš blog mora imati puno posjetitelja kako bi bio zanimljiv potencijalnim tvrtkama.

Pišite blog za neku tvrtku

Mnoge tvrtke bi voljele imati blog na stranici, ali nemaju nikoga tko ima vremena i talenta za pisanje i održavanje bloga. Vi možete ponuditi svoje usluge i zaraditi pisanjem bloga. Samo morate pronaći tvrtku koja se bavi nečime što vas zanima i da ih uvjerite da ste vi pravo rješenje za njihov blog. Ako nemate izgrađenu reputaciju poznatog blogera, morati ćete pažljivo istražiti tvrtku i posao kojim se bavi.

Samostalno pisanje bloga za novacSamostalno pisanje bloga za novac

Mnogo blogova se pojavljuje na Internetu svakim danom, a neki od njih su voljni platiti nekome da piše članke. Vrste plaćanja su različite, ali najčešće se plaća fiksni mjesečni iznos za određeni broj objava. Ovaj članak (na engleskom jeziku) je dobro pročitati prije nego se krenete raspitivati o ovakvom načinu zarade.

Blogom oglašavajte određeni proizvod ili uslugu

Blogovi jako brzo postaju puno privlačnija alternativa klasičnim stranicama koje prodaju neki proizvod ili uslugu. Razlog je što blog izgleda privlačnije tako da je samo oblik drugačiji, a poruka ista (kupcu poručujete da kupi proizvod/uslugu). Stvar je u tome da poruku postavite u što je više moguće objava jer tražilice vole aktivnost na stranici. A što imate više objava koje na neki način prodaju proizvod ili uslugu, imati ćete i više posjetitelja.

Prodavanje intelektualnog vlasništva poput e-knjiga

Ova ideja je slična prošloj. Jedina razlika je što je ovdje intelektualno vlasništvo koje prodajete samo dio razloga zbog kojeg pišete blog. Na primjer, možete pisati blog o ekološkom uzgoju voća i povrća te istovremeno na blogu nuditi kupnju e-knjige o ekološkom uzgoju.

Neovisno o tome koji način zarade putem pisanja bloga odaberete, pa čak i ako kombinirate više načina, jedna stvar je jako važna ako želite zaraditi: morate znati pisati dobre članke i, što je još važnije, morate znati potaknuti čitatelje na akciju. Na taj način ćete izgraditi reputaciju, steći sve više posjetitelja. A s povećanjem broja posjetitelja raste i zarada od pisanja bloga.

Netko će reći “Pa sve to mogu jednostavnije na Facebooku”. Istina, lakše je napisati kratku objavu na Facebooku i podijeliti s ostalima. Ali problem je što ta objava brzo nestane u moru ostalih objava, dok objava na blogu ima puno duži životni vijek i može trajati mjesecima.

Na kraju, može li se živjeti od pisanja bloga? Odgovor je – vrlo vjerojatno ne. Ali može se zaraditi dovoljno da povećate kućni budžet. Početak pisanja bloga je kao i otvaranje tvrtke – potrebno je puno posla i strpljenja za uspjeh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori