Oblak u tehnološkom svijetu nije nakupina kapljica vode koje možemo vidjeti na nebu. To je ustvari skraćeni oblik izraza “računalni oblak” koji označava centralno mjesto na Internetu koje služi pohrani podataka čime oni postaju dostupni bilo kad, sa bilo kojeg mjesta i na bilo kojem uređaju. Računalni oblak nije namijenjen samo velikim tvrtkama. Male tvrtke bi ga također mogle i trebale koristiti jer ima mnogo prednosti. Neke od prednosti su:

  • smanjenje troškova – korištenjem pohrane podataka u oblaku u odnosu na klasičnu pohranu podataka na računalu možete uštedjeti jako puno novca,
  • lakoća korištenja – spremanje i pristup podacima u računalnom oblaku je vrlo jednostavno čak i za ljude koji nisu veliki poznavatelji tehnologije
  • fleksibilnost – oblak i način njegova korištenja može se mijenjati prema potrebama vaše tvrtke
  • automatizam – većina računalnih oblaka se automatski ažuriraju pa nema potrebe za ulaganjem u održavanje i ažuriranje

Naravno, svaka medalja ima dvije strane pa tako i korištenje oblaka. Najvažnija negativna strana je problem sigurnosti podataka i njihovog potpunog gubitka. Međutim, postoje načini kako se možete osigurati da podaci uvijek ostanu sigurni i da ih nikad ne možete izgubiti. U velikoj većini slučajeva za korištenje računalnog oblaka u malim tvrtkama pozitivne strane daleko nadmašuju negativne.

Sigurnosna pohrana podataka u oblaku

Sigurnosna pohrana podataka Kao vlasnik male tvrtke sigurno ste svjesni važnosti sigurnosne pohrane podataka kako ne bi izgubili sve podatke u slučaju nekog kvara. Oblak ne samo da pojednostavljuje stvari omogućujući automatsku sigurnosnu pohranu podataka za vrijeme rada, već stvara kopije podataka koje su fizički udaljene pa su podaci sigurni čak i u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari, poplave, potresi i slično.

Mobilno poslovanje

Još jedna od pozitivnih strana korištenja oblaka je mogućnost kreiranja potpuno funkcionalnog mobilnog ureda. Oblak omogućuje pristup i sinkronizaciju podataka bez obzira na to gdje se osoba nalazi. Na taj način osoba doslovno može “ponijeti posao sa sobom”.

Dijeljenje informacija

Neovisno o tome rade li svi radnici tvrtke u istoj zgradi ili su rašireni na nekoliko lokacija, pomoću oblaka bez problema možete dijeliti informacije i podatke. Jednom kad podatke postavite na oblak, njihovo dijeljenje je jednostavno. Osobi s kojom želite podijeliti neku datoteku u tom slučaju samo pošaljete link čime se eliminira potreba za slanjem velikih datoteka e-mailom.

Pohrana podataka

Mnogo malih tvrtki koristi slike te video i audio materijale za marketinške aktivnosti. Takvi materijali često zauzimaju jako veliki dio diska što košta. Smještanjem takvih datoteka u oblak sačuvati ćete dragocjeni prostor na disku za datoteke koje ne mogu biti u oblaku.

Planiranje rasta

Planiranje rastaOblak je prilagodljiv što malim tvrtkama omogućuje planiranje rasta bez potrebe za ulaganjem velikih sredstava u povećanje oblaka. Za početak možete početi s početnim planom (koji često zna biti besplatan), a kad se pokaže potreba taj početni plan možete nadograditi servisima koji su vam potrebni.

Još jedna od odličnih stvari kod oblaka je što ih ne treba održavati jer to radi tvrtka koja nudi uslugu oblaka. Na taj način ne morate imati informatičara u tvrtki koji bi se morao brinuti o tehnologiji.

Vlasnici malih tvrtki koji žele smanjiti troškove koriste računalni oblak. Na taj način unapređuju poslovanje uz vrlo male ili nikakve troškove. Ako u vašoj tvrtki želite početi koristiti oblak, počnite ga uvoditi postepeno. Na taj način nećete odmah na početku imati prevelike troškove, a i moći ćete procijeniti koji dio oblaka stvarno poboljšava posao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori