Jeste li se ikad zapitali zašto svaka adresa Internet stranice počinje sa http://…? Oznaka HTTP znači HyperText Transfer Protocol. Radi se o protokolu kojim Vaš preglednik traži određene informacije od poslužitelja i na temelju toga prikazuje Internet stranicu na ekranu. HTTP/2 je nova verzija tog protokola koja će poboljšati način na koji preglednik komunicira s poslužiteljem. To će omogućiti brži prijenos informacija i smanjiti potrebu za snagom poslužitelja.

Zašto je HTTP/2 važan?

HTTP/1.1. protokol je ugledao svjetlo dana 1999. godine. Iako je tijekom svih ovih godina svoj posao obavljao sasvim solidno, u zadnje vrijeme je počeo pokazivati znakove starosti. Današnje Internet stranice uključuju dodatne komponente poput elemenata dizajna (CSS), klijentskih skripti (JavaScript), slika, videa i animacija. Da bi se sve te informacije prenijele, preglednik mora napraviti nekoliko veza s poslužiteljem. Svaka od tih veza sadrži informacije o izvoru, odredištu i sadržaju komunikacijskog paketa ili protokola. Sve to traži veliku snagu poslužitelja i preglednika.

Sve te veze mogu uzrokovati usporenje rada poslužitelja, naročito s povećanjem elemenata na stranici. Za tvrtke (naročito one koje svoj posao temelje na online trgovini) svako usporenje rada poslužitelja može uzrokovati financijske gubitke.

Postoji nekoliko pokušaja da se ovi problemi zaobiđu (poput cache-inga, smanjivanja kvalitete slika i video zapisa). Na kraju je Google odlučio “nadograditi” HTTP/1.1 protokol kreiravši SPDY. Rezultat je bio impresivan jer je to omogućilo puno bržu komunikaciju između Internet preglednika i poslužitelja. Uspjeh SPDY-a je bio toliki da je skupina Google-ovih inženjera 2012. godine odlučila napraviti novi protokol temeljen na toj tehnologiji. Iz toga je nastao današnji HTTP/2 protokol.

Što je protokol?

Protokol možete zamisliti kao skupinu pravila koja upravljaju načinom na koji se informacije prenose sa jednog računala na drugo. Svaki protokol je drugačiji, ali većinom svaki sadrži zaglavlje, sadržaj i podnožje. Zaglavlje sadrži adrese izvora i odredišta te neke informacije o sadržaju (vrsta podataka, veličina…). U sadržaju se nalaze informacije, a u podnožju način otkrivanja pogrešaka. Neki protokoli podržavaju i enkapsulaciju što im omogućuje da u svom sadržaju imaju druge protokole.

Zašto je HTTP/2 bolji?

HTTP/1.1 vs. HTTP/2Ukratko, HTTP/2 omogućuje puno brže učitavanje Internet stranica i time svima štedi dragocjeno vrijeme. I to je to.

Prema mjerenjima, ubrzanje bi trebalo biti oko 30%. HTTP/2 ubrzava učitavanje stranica tako što kreira jednu stalnu vezu između Internet preglednika i poslužitelja, umjesto da za svaku informaciju kreira novu vezu. Na slici možete vidjeti primjer s posluživanjem u slastičarnici. Prema HTTP/1.1 protokolu za svaku šalicu kave, kolač i slično bi trebao jedan konobar dok prema HTTP/2 protokolu sve proizvode može nositi jedan konobar.

To omogućuje značajno smanjenje količine podataka koja se prenosi. Osim toga, HTTP/2 protokol informacije prenosi binarno (što je računalima prirodni jezik), a ne kao tekst. To znači da računalo ne gubi vrijeme prevodeći informacije na jezik koji razumije.

Druge prednosti HTTP/2 protokola uključuju multipleksiranje (slanje i primanje više poruka odjednom), korištenje prioriteta (važniji podaci imaju prednost pri slanju), kompresiju (sažimanje podataka na manje komadiće) i server push što znači da server pokušava pogoditi koji će biti slijedeći zahtjev preglednika i šalje te podatke prije nego dođe zahtjev.

Kada će se HTTP/2 početi koristiti?

HTTP/2 protokol se već koristi, samo što korisnici toga nisu svjesni. 14. svibnja 2015. godine je objavljen kao RFC 7540. Većina popularnih Internet preglednika podržava HTTP/2 još od kraja 2015. godine. Prema podacima W3Tech stranice, od prosinca 2016. godine HTTP/2 protokol je ugrađen u 10,8% najvažnijih Internet stranica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori