Odabir prave usluge smještaja Internet stranice (web hosting) u današnje je vrijeme prilično lak posao. Korisnik izabere potrebnu količinu prostora na disku, potrebnu količinu prometa (bandwidth) i to je to. Dok je u prošlosti odabir web hosting paketa bio prilično složen posao jer su postojala razna ograničenja, u današnje vrijeme korisnici su razmaženi raznim opcijama, a i cijene su prilično niske.

Međutim, odabir najniže cijene smještaja Internet stranica može biti nezahvalan jer to nije jednostavan proizvod poput plina ili električne energije. Radi se o složenom proizvodu sa puno “malih kotačića” od kojih svaki mora raditi savršeno da bi cijeli proizvod radio kako treba. Odabir najjeftinijeg web hostinga može napraviti mnogo štete Internet stranici i poslovanju općenito. Ovdje ćemo razmotriti nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira tvrtke kojoj ćete platiti za uslugu smještaja Internet stranice.

Vrijeme učitavanja stranice

Treba li vam novi hosting - štopericaVrijeme učitavanja stranice je vrijeme potrebno da se Internet stranica prikaže na računalu posjetitelja. Postoje razne stranice s alatima za mjerenje vremena učitavanja stranice, a neke će vam dati savjete što treba napraviti kako bi poboljšali rezultat. Jedna od takvih je Pingdom. Vrijeme učitavanja stranice je važno zbog brojnih razloga, a jedan od najvažnijih je dojam korisnika o Internet stranici koji je puno bolji na stranicama koje se učitavaju brže.

Međutim, ovdje ne smijete gledati samo na desktop korisnike, odnosno korisnike koji Internet stranicu otvaraju na klasičnom računalu. Trenutno se nalazimo na prekretnici jer surfanje Internetom pomoću mobilnih uređaja polako preuzima vodstvo u odnosu na surfanje pomoću klasičnih desktop računala. A ako mobilnom surfanju nešto treba, to je onda brzo učitavanje Internet stranica.

Važno je naglasiti da nije samo odabir tvrtke za smještaj Internet stranica važan za brže učitavanje. Važna je optimizacija dizajna i kôda stranice. Ali to su već detalji koji bi ovaj članak pretvorili u priručnik.

Bučni susjedi

Bučni susjediLjudi koji žive u zgradama znaju kako je neugodno imati bučne susjede. Nisu društveni, bučni su i općenito stvaraju probleme cijelom susjedstvu.

Slično je i sa web hosting-om. Stvar je u tome da ukoliko pružatelj usluge smještaja Internet stranice nudi puno diskovnog prostora i bandwidth-a za malo novaca, onda vrlo vjerojatno koristi isti poslužitelj za više korisnika. To može biti veliki problem. Naročito ako poslužitelj dijelite s korisnicima koji šalju ogromne količine e-mail poruka ili ako poslužitelj koriste za pokretanje velike količine skripti.

Reputacija IP adrese

Ako drugi korisnik na poslužitelju šalje neželjenu poštu, postoji velika mogućnost da će njegova IP adresa brzo dospjeti na crnu listu. To može uzrokovati probleme s vašim poslužiteljem jer može utjecati na nemogućnost isporuke e-mail poruka ili na lošiju poziciju na tražilicama.

Korištenje nesigurnih ili zastarjelih aplikacija je glavni razlog zbog kojeg IP adresa može dospjeti na crnu listu. To ne mora značiti da korisnici to rade namjerno. Obično se radi o nenamjernom previdu ili neznanju. Primjer za ovo može biti korištenje zastarjele verzije WordPress CMS-a. Ovdje problem nastaje nakon faze razvoja jer korisnici često ne znaju da CMS treba ažurirati. Ažuriranja donose poboljšanja u pogledu sigurnosnih zakrpi.

Slabe performanse za vrijeme velikog broja posjetitelja

Treba li vam novi hosting - performanseAko je Internet stranica popularna i nalazi na dijeljenom hosting-u, za vrijeme najvećeg broja posjetitelja može se dogoditi pad performansi. U tom slučaju vjerojatno je riječ u tome da skriptama na stranici treba više snage, a snaga (procesorska i memorijska) je ta koja se dijeli na dijeljenom hosting-u. Kad se to dogodi, skripte jednostavno čekaju da dođu na red za izvršavanje.

Rezultat svega toga su posjetitelji koji odlaze sa stranice zbog sporosti. U tom trenutku treba razmisliti o smještanju stranice na zaseban poslužitelj. Naravno, to košta više ali zadovoljni korisnik je ipak važniji od malo većeg troška web hosting-a.

Korištenje nestandardnog softvera

Nekad korisnik želi koristiti softver ili verziju softvera koju web hosting tvrtka ne nudi. Na primjer, softver za online trgovinu može se pokrenuti samo na zadnjoj verziji PHP-a, ali web hosting tvrtka to nema u ponudi. U tim slučajevima možda je bolje razmisliti o dediciranom ili VPS (virtual private server) poslužitelju na koji možete instalirati softver koji želite.

Smještaj Internet stranica zasigurno nije proizvod poput električne energije ili goriva. Postoji mnogo razloga zašto se treba dobro raspitati prije nego donesete odluku o tome gdje ćete smjestiti svoj web. Bez obzira koji od spomenutih razloga vam je najvažniji, treba dobro razmisliti i izračunati što je isplativije za poslovanje. Jer jeftinija usluga nije uvijek i isplativija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno podesiti u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori